Reclame Second Love alsnog onder de loep

anoniem_22072019025900

De Reclame Code Commissie gaat alsnog bekijken of de reclames voor vreemdgaan van de datingsite Second Love door de beugel kunnen. Een woordvoerder van de Stichting Reclame Code bevestigt donderdag berichtgeving hierover van het Reformatorisch Dagblad.

In eerste instantie werd een klacht over de spotjes van de jongerenafdeling van de fundamentalistische SGP nog afgewezen. Zij hebben daar beroep tegen aangetekend, met als resultaat dat de klacht alsnog in behandeling wordt genomen. Dat gebeurt donderdag. De uitspraak volgt over enkele weken. De woordvoerder kon niet vertellen waarom de klacht alsnog wordt behandeld.

Volgens de SGP-jongeren is reclame 'voor bedrog en overspel' in strijd met het fatsoen en de wet, omdat de website getrouwde mensen oproept hun vaste partner te bedriegen door vreemd te gaan. "De reclame is in strijd met basale normen die voor het functioneren van de samenleving van fundamenteel belang zijn", stelden de hyperchristenen eerder. "Wie oproept om te handelen in strijd met deze wezenlijke maatschappelijke normen, draagt bij aan ontbinding en verzwakking van maatschappelijke verbanden."

SGP-leider Kees van der Staaij stelde eerder al Kamervragen over de website aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA). Volgens Van der Staaij legt de website een 'bom' onder relaties, 'zelfs wanneer het goede huwelijken betreft'. Hij vindt het dan ook onwenselijk dat 'de publieke omroep wordt benut om actief relaties te ondergraven'.

Van Rijn antwoordde dat relaties behoren tot het 'privédomein van individuele burgers'. "Het nemen van verantwoordelijkheid hiervoor kan door de overheid niet worden 'opgelegd'." Bovendien bemoeit de overheid zich niet met reclames, om de vrijheid van meningsuiting en expressie te waarborgen. De bewindsman verwees naar de Reclame Code Commissie.

Ondertussen maken de datingsites dankbaar gebruik van de opwinding bij de SGP. Recent doken billboards op waarbij Ashley Madison - een andere overspelsite met de slogan 'Life is short. Have an affair' - de draak steekt met de christenextremisten. "Beste SGP, binnenkort hebben we meer leden dan jullie!", luidt de reclametekst.