Burgers beginnen 'simpele' bank

anoniem_22072019025900

Uit onvrede over de bankenwereld met ondoorzichtige producten en hoge bonussen zetten enkele Nederlanders een eigen bank op. De Financiële Coöperatie wil 'heldere en simpele' producten verkopen. De winst van de bank moet terugvloeien naar de leden. Ledenwerving voor de coöperatieve bank is donderdag van start gegaan.

De initiatiefnemers streven naar tienduizend leden in een halfjaar tijd. Het lidmaatschap van de coöperatie kost twintig euro. Daarmee moet voldoende geld worden opgehaald om daadwerkelijk een bank te beginnen. De uitvoering daarvan willen de oprichters overlaten aan professionals.

Naast het oprichten van een bank willen de initiatiefnemers ook verzekeringen gaan aanbieden. "Het kan een jaar of twee duren voordat de bank er is. We willen voor die tijd al wat terugdoen voor de leden", zegt Joshua Klopman. Hij is, net als medeoprichter Jan Brink, assurantieadviseur. Het gaat om bijvoorbeeld zorg- of inboedelverzekeringen.

De website van de coöperatie was donderdagochtend meerdere malen niet bereikbaar. Volgens Klopman vindt een aanval plaats. "We krijgen heel veel aanmeldingen vanuit één bron." De Financiële Coöperatie had voor het middaguur iets meer dan driehonderd nieuwe leden.

De Financiële Coöperatie noemt de nieuwe Belgische bank NewB als inspiratiebron. Die coöperatieve bank is sinds vorig jaar in oprichting en kreeg al snel meer dan veertigduizend leden.