De Jong: "Verlengen een stap te ver"

Maarten (rubbereend)

Voor een vertrek van Siem de Jong hoeft Ajax niet te vrezen. De kans dat Toby Alderweireld en Christian Eriksen vertrekken is meer aanwezig, denkt ook De Jong.

Vorige week gaf De Jong een duidelijk signaal af naar de rest van de spelersgroep. Hij gaf Ajax zijn woord. De aanvoerder zei niet bezig te zijn met een transfer en komend seizoen gewoon voor Ajax te voetballen. "Ik werd steeds genoemd als speler die zou vertrekken. Ik heb nog een contract voor twee jaar bij Ajax. Met de trainers heb ik toen samen besloten om me volledig te focussen op Ajax. Zeker nu alles weer begint."

Het contract van De Jong loopt door tot 2015. Of het voor hem een optie is om bij te tekenen? "Dat gaat een stap te ver", zei de Oranje-international zaterdagavond tegenover de aanwezige media. "Na dit seizoen heb ik nog een jaar. Dan is het voor mij ook weer een ander verhaal. Ajax kan voor mij de hoofdprijs vragen en ik kan nog een jaar blijven."

Voor Alderweireld en Eriksen zat de juiste club er nog niet tussen. Op een eventueel vertrek van Alderweireld is met de komst van Mike van der Hoorn al ingespeeld. Een mogelijk vertrek van Eriksen moet opgevangen worden met spelers uit de huidige selectie. De Jong is er van overtuigd dat Ajax daar de juiste middelen voor heeft. "Daar heb ik het al vaak met de trainers over gehad. We denken wel dat we spelers hebben die dat kunnen oplossen."

"We hebben Lasse Schöne die op het middenveld kan spelen en Christian Poulsen met de punt naar achteren", treedt De Jong in detail. "We hebben ook Tulani Serero en Davy Klaassen die op die posities uit de voeten kunnen. Die laatste twee zijn ook jongens die een keer een kans moeten krijgen. Natuurlijk zullen zij misschien moeten wennen, maar het is ook zaak dat dat soort jongens veel wedstrijden achter elkaar gaan spelen."

"Het is moeilijk te zeggen, maar ik verwacht wel dat ze gaan", aldus De Jong over Alderweireld en Eriksen. "Zij hebben nog een contract voor een seizoen. Tot nu toe is het rustig. Ik hoop dat het zo rustig blijft."