Duitse vrouwen prolongeren Europese titel

Maarten (rubbereend)

De Duitse voetbalsters zijn zondag voor de zesde keer op rij Europees kampioen geworden. In de finale in het Zweedse Solna was Duitsland met 1-0 te sterk voor Noorwegen. Anja Mittag maakte kort na rust het enige doelpunt. Grote uitblinker bij de titelhouder was keepster Nadine Angerer, die twee penalty's stopte.

De Noren kregen na een klein halfuur een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen, nadat de scheidsrechter in een schwalbe van Cathrine Dekkerhus een strafschop zag. Angerer keerde de inzet van Trine Rønning echter met een knappe reflex.

Na een mooie aanval sloeg Duitsland, dat in zijn eerste groepsduel nog doelpuntloos gelijkspeelde tegen Nederland, vier minuten na de pauze wel toe. Célia Okoyino da Mbabi brak door op links en bediende Mittag op maat. Voor Mittag, die in de rust was ingevallen, was het het eerste balcontact van de wedstrijd.

Daarna was het de beurt aan Angerer om een heldenrol op haar te nemen. De doelvrouw wist in de 61e minuut haar tweede strafschop te keren. Ditmaal liet Solveig Gulbrandsen de kans na om te scoren voor Noorwegen.

Ook na de tweede penalty had het Scandinavische land nog mogelijkheden om iets terug te doen, terwijl de Duitse vrouwen aan de andere kant de paal raakten. Een tweede treffer bleef echter uit, waardoor Duitsland zijn titel prolongeerde.