Kabinet Israël stemt in met vrijlating Palestijnen

Redactie

Het Israëlische kabinet heeft zondag ingestemd met de vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen die al lange tijd vastzitten. Met de goedkeuring is weer een horde genomen op weg naar een mogelijke hervatting van de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen.

Het kabinetsbesluit werd genomen met dertien stemmen tegen zeven, bij twee onthoudingen. Premier Benjamin Netanyahu had eerder zondag zijn ministers opgeroepen voor de vrijlating te stemmen, omdat het voor Israël belangrijk is de onderhandelingen weer op gang te krijgen. Onder de tegenstemmmers waren twee ministers van Netanyahu's eigen Likud-partij, zei een kabinetsmedewerker.

Naar verluidt laat Israël vanaf september in fases 104 Palestijnen vrij. Het zou gaan om Palestijnen die veroordeeld zijn tot levenslange gevangenisstraffen voor vergrijpen gepleegd voor 1983, toen Israël en de Palestijnen de vredesakkoord van Oslo sloten.

Het Israëlische kabinet moet zondag niet alleen instemmen met de vrijlating van de gevangenen maar ook met de hervatting van het vredesberaad met de Palestijnen. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel klaar waarin staat dat het resultaat van dat beraad in een referendum aan het volk moet worden voorgelegd.

Het beraad moet dinsdag in Washington beginnen. Netanyahu zal een team leiden dat de onderhandelingen gaat begeleiden.

"Dit is geen eenvoudig moment voor mij", aldus Netanyahu. "Maar er zijn momenten dat je lastige beslissingen moet nemen voor het welzijn van het land en dit is zo'n moment. Ik geloof dat de hervatting van het politieke proces nu belangrijk is voor Israël."