Aantal immigranten Groot-Brittannië onbekend

MarcusViridis

De Britse regering weet helemaal niet hoeveel immigranten er jaarlijks het land binnenkomen. Het cijfer dat wordt genoemd, ongeveer een half miljoen per jaar, is niet meer dan een 'gok'. Dat stelt een parlementaire commissie over de migratiestromen in een rapport dat zondag is geopenbaard.

De commissie achterhaalde dat jaarlijks zo'n achthonderdduizend mensen in havens en op vliegvelden in Groot-Brittannië worden bevraagd naar de reden van hun komst. Maar vijfduizend daarvan zijn echte immigranten. Van hen geven velen bovendien geen volledige antwoorden.

Gebleken is dat het nationaal bureau voor de statistiek (ONS) en het ministerie van binnenlandse zaken elk eigen berekeningen maken. Hun databanken zijn ook niet gekoppeld.

De Britse regering wil het aantal immigranten voor 2015 terugdringen tot enkele tienduizenden. Volgens de parlementaire commissie kunnen de nu beschikbare gegevens echter geen basis vormen voor dat beleid.

Het ministerie van binnenlandse zaken is inmiddels een campagne gestart om migranten ertoe aan te zetten Groot-Brittannië te verlaten en terug te gaan naar hun land van herkomst.

Minister voor het bedrijfsleven Vince Cable (Liberaal-Democraten) heeft coalitiegenoot, de Conservatieve Partij, zondag in een interview verweten 'geobsedeerd' te zijn met het terugdringen van het aantal migranten.