Onvrede in coalitie over vrijlating Palestijnen

anoniem_22072019025900

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn coalitiegenoten opgeroepen de vrijlating van Palestijnse gevangenen te steunen als onderdeel van de hervatting van vredesonderhandelingen met de Palestijnen. Voorafgaand aan een kabinetsberaad noemde de eerste minister het besluit zondag 'zwaar' maar 'goed voor het land'.

De leider van Netanyahu's coalitiegenoot Joods Huis, Naftali Bennett, heeft al aangegeven dat zijn partij de vrijlating niet zal steunen. Hij heeft zelfs al gedreigd zijn partij uit de coalitie terug te trekken.

Staatssecretaris van defensie Danny Danon noemde de vrijlating van de gevangenen 'een politieke en ethische fout'. Zijn ambtgenoot van buitenlandse zaken, Zeev Elkin, stelde dat Israël niet mag capituleren voor Palestijnse eisen voorafgaand aan de hervatting van de vredesonderhandelingen.

Naar verluidt laat Israël vanaf september in fases 104 Palestijnen vrij. Het zou gaan om Palestijnen die veroordeeld zijn tot levenslange gevangenisstraffen voor vergrijpen gepleegd voor 1983, toen Israël en de Palestijnen de vredesakkoord van Oslo sloten.

Het Israëlische kabinet moet zondag niet alleen instemmen met de vrijlating van de gevangenen maar ook met de hervatting van het vredesberaad met de Palestijnen. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel klaar waarin staat dat het resultaat van dat beraad in een referendum aan het volk moet worden voorgelegd.

Het beraad zou aanstaande dinsdag in Washington moeten beginnen. Netanyahu zal een team leiden dat de onderhandelingen gaat begeleiden.

"Dit is geen eenvoudig moment voor mij", aldus Netanyahu. "Maar er zijn momenten dat je zware besluiten moet nemen voor het welzijn van het land en dit is zo'n moment. Ik geloof dat de hervatting van het politieke proces nu belangrijk is voor Israël."