Kerry waarschuwt Egypte

Redactie

Egypte staat op een 'cruciaal' punt, meer dan twee jaar nadat president Hosni Mubarak na een volksopstand het veld moest ruimen.

Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry gezegd naar aanleiding van de gewelddadige botsingen tussen voor- en tegenstanders van de op 3 juli door het leger afgezette president Mohammed Morsi, zaterdag. Bij dat geweld vielen minstens 72 doden en 792 gewonden.

"Dit is een cruciaal punt voor Egypte. Meer dan twee jaar geleden begon de revolutie. Het uiteindelijke oordeel is nog niet geveld, maar het zal voor altijd belast zijn door wat er nu gebeurt", zo zei Kerry. "In deze extreem onstabiele omgeving hebben de Egyptische autoriteiten de morele en juridische plicht het recht op vreedzaam demonstreren en de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Het zijn essentiële componenten van het democratische proces dat ze zeggen te omarmen.''

Het geweld doet afbreuk aan de pogingen tot verzoening en democratisering te komen, aldus Kerry, en heeft ook effect op de stabiliteit in de regio. De VS willen een onafhankelijk onderzoek naar het geweld.

Kerry pleitte ook voor een inhoudelijke politieke dialoog waaraan vertegenwoordigers van alle delen van de Egyptische samenleving deelnemen. De bewindsman riep de machthebbers in Egypte op een eind te maken aan 'politieke' arrestaties en alle politieke leiders vrij te laten.