'Blijf met Russen praten over homorechten'

anoniem_22072019025900

Nederlandse steden die een zusterstad in Rusland hebben moeten die band niet verbreken in reactie op de toenemende homovijandige koers van dat land. Dat zegt de organisator van de Amsterdamse gay pride Irene Hemelaar in een zondag gepubliceerd vraaggesprek met nu.nl. "Je moet de lijnen openhouden."

De burgemeesters van onder meer Rotterdam, Groningen en Nijmegen worden in een petitie op internet opgeroepen om de vriendschapsbanden met Russische steden te verbreken tot een wet die homopropaganda verbiedt van tafel is. De petitie was zondagochtend al meer dan 3500 keer ondertekend.

Met het verbreken van de vriendschapsbanden benadeel je homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders - samen LHBT's genoemd - nog veel erger, vindt Hemelaar, directeur van Progay. "Je doet de LHBT's in die steden tekort door ze de rug toe te keren." Ook zou volgens haar een mogelijkheid verdwijnen om het onderwerp aan te kaarten in de contacten tussen de steden.

Hemelaar ziet meer in het verheffen van de stem en het op andere manieren laten blijken van de Nederlandse mening over homorechten. Als voorbeeld noemt ze de acties tegen de Russische president Vladimir Poetin in april in Amsterdam. Enkele duizenden mensen demonstreerden toen bij het Scheepvaartmuseum, dat Poetin juist bezocht. De gewraakte antihomowet was toen nog niet aangenomen. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan liet verstek gaan bij de ontvanst van Poetin, maar stuurde zijn lesbische wethouder Carolien Gehrels.

Poetin zette begin deze maand zijn handtekening onder de wet, die nu van kracht is. In Moermansk zat afgelopen week een aantal Nederlandse homoactivisten enkele dagen vast, onder wie een Gronings raadslid voor GroenLinks. De groep was een documentaire aan het maken over Russische LHBT's.

De gay pride in Amsterdam werd zaterdag officieel afgetrapt. Een week lang staat de hoofdstad in het teken van diversiteit en tolerantie. Mensenrechten krijgen dit jaar bijzondere aandacht. Zo vindt vrijdag een concert plaats op het Rembrandtplein waar activisten uit de hele wereld vertellen over hun persoonlijke strijd.

Hoogtepunt van de gay pride is de traditionele botenparade op zaterdag. De kleurrijke parade, die moet laten zien hoe divers de homogemeenschap is, trekt jaarlijks honderdduizenden belangstellenden. Dit jaar vaart voor het eerst voetbalbond KNVB mee met bondscoach Louis van Gaal. Een andere primeur is de aanwezigheid van Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Het is de eerste keer dat een minister van Defensie meevaart.