VN bekritiseert deportatie bedoeïenen Israël

anoniem_22072019025900

De Verenigde Naties hebben donderdag kritiek geuit op een plan van Israël om tientallen bedoeïenendorpen te slopen en ongeveer veertigduizend Arabische inwoners over te plaatsen naar Israëlische nederzettingen. Het wetsvoorstel dat nu door de Knesset wordt behandeld veegt volgens VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay de legitieme aanspraak op grond van de bedoeïenen van tafel.

Israël verdedigt het plan door te stellen dat het nutsvoorzieningen kan bieden aan de bedoeïenen die ze nu niet hebben. De kleine bedoeïenendorpen die verspreid zijn over de Negev-woestijn hebben geen elektriciteit, water of rioolaansluitingen en de wegen zijn veelal zeer slecht.

"Als inwoners van Israël hebben de Arabische bedoeïenen dezelfde rechten op eigendom, huizen en nutsvoorzieningen als andere groepen in Israël", zei Pillay. "De regering moet de specifieke rechten van de bedoeïenen erkennen en respecteren, waaronder de erkenning van de aanspraak op grond."

Het wetsvoorstel biedt bedoeïenen een beperkte vergoeding als ze zich vestigen in een van de zeven nederzettingen die de Israëlische regering speciaal voor bedoeïenen heeft opgericht. "Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan betekent dat de verwoesting van complete bedoeïenengemeenschappen", aldus Pillay.