CDA raakt burgemeesters kwijt

anoniem_22072019025900

Hoewel het CDA nog altijd de meeste burgemeesters levert, is de partij er afgelopen jaar een aantal kwijtgeraakt. De VVD kreeg er juist enkele bij. Vorig jaar juni waren van de 362 burgemeesters er 127 van CDA-huize, inmiddels zijn dat er 122 van de 358, blijkt donderdag uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De VVD is nu nummer twee met 96 burgemeesters, tegenover 93 vorig jaar juni. De PvdA is sinds vorig jaar net als het CDA een paar burgemeesters armer. Deze partij heeft er nu nog 86, tegenover 89 vorig jaar.

D66 heeft er net als vorig jaar 23, ChristenUnie is er een op vooruitgegaan en heeft nu elf burgemeesters in de gelederen. GroenLinks telt er net als vorig jaar acht, de SGP heeft er met zes een minder. Vijf burgemeesters behoren bij een niet-landelijke partij en er is, net als vorig jaar, één partijloze burgemeester. De SP, 50Plus en de PVV hebben geen burgemeestersposten.

Uit het overzicht blijkt verder dat het CDA vooral in kleinere gemeenten zit en de PvdA in grotere: de 122 CDA-burgemeesters zwaaien de scepter over iets meer dan vier miljoen inwoners, terwijl de PvdA'ers zorg dragen voor ruim 5,4 miljoen Nederlanders. Verder is ongeveer een kwart, zeventig, van de 358 burgemeesters een vrouw.