AEX in het rood na dag vol cijfers

Redactie

De Amsterdamse beurs is donderdag in het rood gesloten na een dag vol bedrijfscijfers. De AEX leverde 0,4 procent in en eindigde op 370,36 punten. Ook elders in Europa daalden de indexen. De Duitse beurs leverde bijna een procent in en de Franse beurs eindigde 0,2 procent lager.

In de AEX werden elf fondsen hoger verhandeld tegenover veertien fondsen lager. De grootste stijgers waren Randstad en Reed Elsevier, die daarmee door beleggers flink werden beloond voor de kwartaalresultaten.

Randstad boekte over het tweede kwartaal tegen de verwachting in een groei van het onderliggende bedrijfsresultaat. Analisten hadden gerekend op een vlak cijfer. Reed Elsevier won 3,5 procent nadat de kwartaalcijfers voor KBC Securities aanleiding waren om het koersdoel te verhogen. Het aandeel sloot 3,1 procent hoger.

Zwaargewicht Unilever verloor anderhalf procent. De omzetgroei viel lager uit dan verwacht. Het grootste verlies leed DSM met 3,7 procent. Het aandeel stond onder druk nadat de Duitse sectorgenoot BASF teleurstelde met de kwartaalcijfers.

In de AMX, die met 0,4 procent hoger sloot, viel het verlies van ASMI op. Het aandeel verloor bijna veertien procent. Dit was echter het gevolg van een dividenduitkering van 4,25 euro per aandeel. Zonder de uitkering won ASMI door sterker dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal.

Uitblinker in de Midkap was TomTom met een dagwinst van 3,9 procent. Ook hier waren het de kwartaalcijfers die het fonds hoger zetten. Hoewel TomTom zowel de omzet als de winst zag dalen, was de daling minder sterk dan voorzien.

Smallcap Wessanen moest de kwartaalcijfers, die na een recente winstwaarschuwing weinig verrassingen meer kenden, bekopen met een koersverlies van 2,5 procent. Bij het sluiten van de Europese markten noteerde de Dow Jones Index een half procent lager op 15.465,72 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,3 procent en techbeurs Nasdaq kleurde met een winst van 0,1 procent licht groen. Ook op Wall Street regeerden de bedrijfscijfers. Het aantal steunaanvragen liep afgelopen week licht op en de duurzame goederen lieten een stijging zien door sterke transportorders.