Kabinet zakt verder weg in peiling

anoniem_22072019025900

De coalitiepartijen VVD en PvdA zakken verder weg in de Politieke Barometer van Ipsos. De twee partijen zijn in de peiling van donderdag nog goed voor samen 54 zetels. Ongeveer een maand geleden waren dat er twee meer.

De VVD daalt in de peiling weg naar 31 zetels, tegenover 33 eind vorige maand. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in september kwam de partij van Mark Rutte nog uit op 41 zetels. De PvdA staat net als vorige maand op 23 zetels, tegenover 38 bij de verkiezingen in september.

Oppositiepartijen PVV, D66 en 50Plus doen het ondertussen wel goed. De partij van Geert Wilders zou als er nu verkiezingen zouden worden gehouden 24 zetels binnenslepen, tegenover vijftien bij de verkiezingen. D66 staat op zeventien zetels in de peiling, terwijl de partij van Alexander Pechtold er nu twaalf heeft in de Tweede Kamer. 50Plus kan inmiddels rekenen op voldoende steun voor tien zetels, tegenover twee bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer.

De Partij voor de Dieren verdubbelt het aantal zetels ten opzichte van september en zou er nu vier krijgen. De SGP heeft er met drie een meer. De overige partijen hebben niets gewonnen of verloren ten opzichte van de laatste Kamerverkiezingen.