Overheid nog altijd te laat met betalen

anoniem_22072019025900

De Nederlandse overheid en semipublieke instellingen voldoen niet aan de regels voor het betalen van facturen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van financieel dienstverlener Graydon. De overheid en semioverheid deden afgelopen kwartaal gemiddeld 46,6 dagen over het betalen van een factuur, terwijl de maximale betalingstermijn sinds 16 maart is teruggeschroefd naar dertig dagen.

Bedrijven moesten afgelopen kwartaal gemiddeld zelfs langer wachten voor de overheid en publiek gefinancierde instanties hun factuur betaalden dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Wel is zijn deze instanties sneller met betalen dan een of twee jaar geleden, toen de betaling gemiddeld 47,3 en 48,8 dagen duurde.

Het trage betaalgedrag van de (semi)overheid is opmerkelijk, aangezien de maximale betaaltermijn in maart van dit jaar in heel Europa werd verlaagd. Sindsdien moeten bedrijven elkaar binnen dertig dagen betalen, tenzij ze contractueel een langere periode overeenkomen. De overheid moet facturen altijd binnen dertig dagen voldoen.

Bedrijven waarvan de factuur na dertig dagen nog openstaat mogen sinds maart een percentage van de factuur als vergoeding vragen voor incassokosten. Daarvoor geldt een minimum van veertig euro, ook als het gefactureerde bedrag lager ligt. Daarnaast mogen bedrijven de wettelijke handelsrente over het openstaande bedrag rekenen. Deze staat sinds 1 juli op 8,5 procent.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de rijksoverheid facturen 'over het algemeen' binnen dertig dagen betaalt. "Maar ik kan niet zeggen hoe dat bij gemeentes, provincies, de waterschappen of semipublieke instanties is", stelt hij.