Turkije en Israel hebben weer eens ruzie

anoniem_22072019025900

Turkije en Israël ruziën weer. Dit maal over de compensatie die Israël wil betalen voor de aanval, op 31 mei 2010, op het Turkse schip Mavi Marmara dat met hulpgoederen onderweg was naar de kust van de Gazastrook. Daarbij kwamen acht Turken en een Turkse Amerikaan om.

De Turkse vicepremier Bulent Arinc zei donderdag dat Israël een vrijwillige betaling wil doen aan de overlevenden van de aanval en de families van degenen die omkwamen. Dit uit 'compassie'. Turkije eist echter dat Israël de wettelijke aansprakelijkheid voor een 'onrechtmatige daad' erkent. "Niets minder dan dat zal geaccepteerd worden", aldus Arinc. De aanval leidde destijds tot een breuk in de betrekkingen tussen Turkije en Israël.

In maart van dit jaar bood de Israëlische regering schoorvoetend excuses aan voor de aanval en werd beloofd compensatie te betalen. Sindsdien hebben beide landen diverse malen overleg gepleegd over de zaak. Israël hoopt ook de diplomatieke betrekkingen met Turkije te kunnen herstellen. Arinc maakte duidelijk dat dat alleen zal gebeuren als Israël eerst alle commerciële restricties die er jegens de Palestijnen bestaan, opheft.