Noord-Koreanen herdenken Koreaoorlog

anoniem_22072019025900

In Noord-Korea zijn donderdag veteranen uit verschillende landen bijeengekomen voor een herdenkingsceremonie ter gelegenheid van het einde van de krijgsverrichtingen in de Koreaoorlog, zaterdag precies zestig jaar geleden. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un legde een krans bij een oorlogsmonument op een nieuw aangelegde oorlogsbegraafplaats aan de rand van Pyongyang.

Veteranen uit China, Noord-Korea en zelfs twee uit de Verenigde Staten woonden de ceremonie bij. De twee Amerikanen streden in november en december 1950 tegen het Chinese leger in het Chosin Reservoir. "Ik wil graag een aantal (Noord-)Koreaanse veteranen ontmoeten om hun te vertellen hoezeer ik hun gevallen kameraden en mijn gevallen kameraden betreur", zei een van hen, voormalig marineman Dick Bonelli.

In de Koreaoorlog, die van 1950 tot 1953 duurde, voorkwam het Chinese Volksbevrijdingsleger dat de troepen van toenmalig leider van Noord-Korea Kim Il Sung door een troepenmacht van de Verenigde Naties onder leiding van de Verenigde Staten van de kaart geveegd werden. Op 27 juli 1953 kwamen de strijdende partijen een bestand overeen, maar een vredesverdrag werd nooit getekend. Officieel zijn beide Korea's nog in oorlog.

De geschiedenis vormde voor Noord-Korea geen beletsel 27 juli uit te roepen tot 'Overwinningsdag'. Ook donderdag wapperden in heel Pyongyang fiere vlaggen met de woorden 'Overwinning' of 'Oorlogszege'. De herdenking dit jaar, waar maanden van voorbereidingen aan vooraf gingen, zal dan ook waarschijnlijk als voornaamste doel hebben de jongste Kim flink in het zonnetje te zetten.

Tal van buitenlandse bezoekers worden deze week in Noord-Korea verwacht, onder wie veel journalisten. De Chinese vicepresident Li Yuanchao arriveerde donderdag.

Ook in Zuid-Korea en de VS worden herdenkingsceremonies gehouden. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye woonde dinsdag een ceremonie bij in Busan. Donderdag kiezen kadetten van de Zuid-Koreaanse marineacademie het ruime sop voor een reis van een halfjaar langs veertien landen. De Amerikaanse president Barack Obama houdt zaterdag een toespraak bij het Koreaanse oorlogsveteranenmonument in Washington.