Prostituees doven licht seksboten Utrecht

Mirjam

De laatste prostitutieramen in Utrecht zijn donderdagochtend officieel op slot gegaan. Alle prostituees hebben hun spullen gepakt en zijn vertrokken. De panden en seksboten moesten om 09.00 uur ontruimd zijn na een uitspraak van de rechtbank woensdag.

De gemeente Utrecht trok de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad in vanwege verdenking van mensenhandel. Exploitant Wegra was tegen die beslissing in beroep gegaan om de ramen te kunnen openhouden, maar ving woensdag bot bij de rechter.

Door de beslissing zijn 98 werkplekken op de boten aan het Zandpad verdwenen. Ook zijn zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, op slot gegaan.

Wegra ontkent de aantijgingen van de gemeente. Naast mensenhandel zou ook het toezicht slecht zijn en de openbare orde worden verstoord. Om dezelfde redenen werden eerder vergunningen van drie andere exploitanten ingetrokken.

De prostituees die hun werkplek kwijt zijn geraakt, protesteren om 12.00 uur bij het stadhuis van de domstad. Met de demonstratie willen ze zichtbaar maken dat zij op straat staan, terwijl zij niets verkeerd hebben gedaan.