Ajax verdiende ruim twintig miljoen euro in Europees verband

Boris (borisz)

Ajax heeft afgelopen seizoen ruim twintig miljoen euro verdiend in de Champions League en de Europa League. Daarmee waren de Amsterdammers ruimschoots de best verdienende Nederlands club. PSV verdiende in de Europa League een kleine 3,3 miljoen euro, Twente moest het met ruim 2,6 miljoen euro doen.

Het leeuwendeel van Ajax' inkomsten werd verdiend in de Champions League. Als enige Nederlandse vertegenwoordiger kregen de Amsterdammer bijna tien miljoen euro aan mediarechten. In totaal verdiende Ajax in het kampioenenbal 19,898 miljoen euro. In een ronde Europa League werd daarnaast nog eens 581.214 euro opgestreken.

Juventus was de grootverdiener van het Europese voetbal afgelopen seizoen. De Italiaanse club werd weliswaar in de kwartfinale van de Champions League al uitgeschakeld, maar kon toch meer dan 65 miljoen euro op de rekening bijschrijven. Champions Leaguewinnaar Bayern München moest het met tien miljoen minder doen. Verliezend finalist Borussia Dortmund kreeg 54 miljoen euro.

Chelsea won de Europa League en verdiende in dat toernooi ruim 10,7 miljoen euro. De uitschakeling in de groepsfase van de Champions League had de Blues al het drievoudige opgeleverd.

Fenerbahçe was de club die alleen in de Europa League uitkwam en het meest verdiende. De Turken streken dankzij een halvefinaleplaats een kleine 11,2 miljoen euro op.