[Upd] ASO niet onwelwillend tegen idee Vos

Redactie

Marianne Vos wil dat een Tour de France voor vrouwen tegelijk met de mannen wordt verreden. De Brabantse wijst op het parcours dat toch al bijna de hele dag is afgesloten. Vos begon twee weken geleden samen met collega's Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington een petitie om een vrouwenkoers te organiseren.

"Het is ideaal wanneer je de vrouwen-Tour op dezelfde data laat rijden als die van de mannen", zegt Vos op de website van haar ploeg Rabobank. "Een punt van kritiek is dat het moeilijk is om voor een tweede peloton verblijfsplaatsen te creëren, omdat het nu voor het mannen-peloton soms al moeilijk is."

"Maar wij willen concessies doen zoals bijvoorbeeld een extra verre verplaatsing of desnoods overnachten in campers", vervolgt de olympisch en wereldkampioen. Dat de mannen grotere afstanden afleggen, hoeft geen probleem te zijn. "De etappes kun je simpel inkorten door verderop te starten."

De 26-jarige Vos en haar collega's hebben informeel al contact gehad met tourorganisator ASO, maar die stond nog niet te trappelen. "Wij hadden die reactie wel verwacht, maar ik reken erop dat ze straks wel naar ons willen luisteren. Wij kunnen sterke argumenten voorleggen."

De petitie is inmiddels door meer dan zeventigduizend mensen ondertekend. In het verleden was er wel een Tour voor vrouwen, maar de laatste keer dat die werd verreden was in 2009.

Update 11.51 uur

De organisatie van de Ronde van Frankrijk, ASO, staat niet onwelwillend tegenover het plan om weer een Tour de France te organiseren voor vrouwen. De ASO heeft de initiatiefgroep voor een herintrede van de rittenkoers, opgericht door onder anderen Marianne Vos, laten weten dat ze om tafel wil om een goed economisch model te ontwerpen.

De ASO organiseerde in het verleden al een Tour de France voor vrouwen, maar stopte daar 24 jaar geleden mee omdat de kosten te hoog en de opbrengsten te laag waren. Marianne Vos startte onlangs een petitie, samen met andere wereldtoppers als Emma Pooley en Kathryn Bertine. Die werd in korte tijd door bijna 70.000 mensen ondertekend, reden genoeg voor de ASO om een gesprek aan te gaan.