Huisartsen zien toename psychische klachten

anoniem_22072019025900

Ruim de helft van de huisartsen ziet het laatste halfjaar meer mensen met psychische klachten op het spreekuur komen. Tegelijkertijd zien ze de mogelijkheden om door te verwijzen naar ggz-instellingen verslechteren. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag op basis van een peiling onder ruim achthonderd huisartsen.

Van de huisartsen zegt 56 procent meer mensen met psychische klachten te zien. Bijna de helft spreekt van een toenemende complexiteit van de klachten.

Een derde van de bevraagde huisartsen geeft verder aan dat doorverwijsmogelijkheden naar de eerstelijns psychologische zorg verslechteren. Voor de gespecialiseerde ggz vindt 54 procent dit.

"Feit is dat er minder geld beschikbaar is voor meer gespecialiseerde ggz", meldt LHV-voorzitter Steven van Eijk in een verklaring. "Maar daar mag de patiënt nooit de dupe van worden. Daarom gaan wij de komende tijd in gesprek met onze achterban, ggz-partijen en de overheid over hoe we deze ontwikkeling kunnen keren."

Aanleiding voor de peiling was een besluit uit 2011 om geestelijke zorg dichter bij de patiënt te gaan bieden. Lichte psychische problemen zoals angsten, slaapproblemen of overspannenheid moeten daarbij vaker in de eerste lijn, door huisarts of ggz-instelling, worden behandeld.

"De huisarts is als vertrouwenspersoon van de patiënt bij uitstek in staat om deze zorg te leveren", aldus Van Eijck. "Maar dan moet er wel voldoende capaciteit zijn om mensen met complexere klachten door te verwijzen. Dit onderzoek laat helaas een ander beeld zien."