Artsen vragen vergunning voor bloedtest embryo's

anoniem_22072019025900

Een groep zorgverleners heeft een vergunning aangevraagd om via een bloedtest te onderzoeken of een embryo het syndroom van Down of andere genetische afwijkingen heeft. Dat meldt de Volkskrant dinsdag. De test is volgens hen simpeler, goedkoper en nauwkeuriger dan de huidige methoden. De aanvraag wordt beoordeeld door de Gezondheidsraad.

De zogeheten niet-invasieve prenatale test, NIPT, is een bloedonderzoek dat vanaf acht weken zwangerschap mogelijk is. Nu kan een zwangere vrouw in Nederland de kans op genetische afwijkingen laten onderzoeken door de combinatietest, waarbij bloedonderzoek en een nekplooimeting via een scan wordt gedaan. Deze test levert slechts een kansberekening.

Meer zekerheid is er met een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, maar bij die test is er een kleine kans op een miskraam. Ook worden de testen alleen vergoed bij vrouwen vanaf 36 jaar.

Vrouwen kunnen voor de bloedtest nu al wel terecht bij private medische instellingen in België of Duitsland. De test kost daar zo'n zeshonderd euro.