Haagse rechters weren portret Máxima uit rechtbank

Redactie

Rechters in Den Haag doen uitspraken namens de koning en willen geen portret met zijn echtgenote in de zittingzalen. Daarom is het portret van Willem-Alexander en Máxima van de muur gehaald. Dat meldt het AD dinsdag.

Het staatsieportret van koning Willem-Alexander en koningin Máxima hing pas sinds begin juni in drie grote zittingszalen. De magistraten weigerden echter recht te spreken in aanwezigheid van Máxima en dus zijn de portretten weer van de wand.

"Kennelijk hechten enkele rechters in Den Haag zeer aan tradities", verklaart een rechtbankwoordvoerder het protest tegenover de krant. "Ze volgen de formele lijn om uitspraken te doen in naam van het staatshoofd, ook al is dat al jaren niet meer wettelijk vastgelegd." Volgens de woordvoerder was dat onder koningin Beatrix eveneens traditie. "Die lijn willen ze nu voortzetten, maar alleen in naam van de koning."

Na het aftreden van Beatrix als koningin zijn in vrijwel alle overheidsgebouwen haar foto's en andere portretten van de muur gehaald. Ter vervanging heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vier nieuwe staatsieportretten laten maken. Op twee daarvan staat koning Willem-Alexander alleen, op de andere twee staat hij samen met Máxima.