[EK Vrouwen] Denemarken schakelt Franse vrouwen uit

Redactie

Denemarken heeft maandag de halve finale van het EK vrouwenvoetbal bereikt. In het Zweedse Linköping waren de Deense vrouwen na strafschoppen te sterk voor titelkandidaat Frankrijk: 4-2. Na negentig minuten was het 1-1, in de verlenging werd vervolgens niet gescoord.

Beide partijen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd, maar de betere kansen waren voor Denemarken. Johanna Rasmussen stond na 28 minuten niet buitenspel toen ze werd weggestuurd en ze rondde koel af. Pas in de tweede helft kwamen Les Bleues op gelijke hoogte toen Louisa Necib een makkelijk gegeven strafschop benutte.

Die 1-1 stand stond ook na negentig minuten nog op de borden en ondanks Franse druk in de verlenging kwam er ook daarin geen beslissing. In de strafschoppenserie werd de inzet van Necib, die als eerste aan mocht leggen voor de Fransen gestopt door de Deense goalie Stina Petersen.

Frankrijk kreeg de kans om op gelijke hoogte te komen toen Theresa Nielsen de vierde Deense strafschop miste, maar Sabrina Delannoy schoot direct daarna hard tegen de paal. Janni Arnth besliste vervolgens de wedstrijd.

Denemarken neemt het donderdag in de halve eindstrijd op tegen buurland Noorwegen. Woensdag staan Zweden en Duitsland al in de eerste halve finale.

Voor Frankrijk, dat in het Europese clubvoetbal een topland is, is het de tweede keer op rij dat het in de kwartfinale van het EK wordt uitgeschakeld. Vier jaar geleden was Nederland daarvoor verantwoordelijk.