Openstaande boetes diplomaten: kamervragen

MarcusViridis

Het CDA wil opheldering over berichten dat meer dan de helft van de verkeersboetes van diplomaten niet wordt betaald. CDA-Kamerleden Peter Oskam en Pieter Omtzigt hebben maandag aan de ministers van Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken schriftelijk gevraagd of ze met een lijst kunnen komen van de tien organisaties in Nederland met onschendbare diplomaten die de meeste onbetaalde boetes hebben uitstaan.

Zondag meldde Nu.nl op basis van gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau dat buitenlandse diplomaten in Nederland sinds 2009 voor meer dan een half miljoen euro aan boetes openstaan. Diplomaten genieten onschendbaarheid, waardoor ze door het land waarin ze verblijven niet onder druk gezet kunnen worden.

Vorig jaar zouden diplomaten in totaal 289.399 euro aan boetes hebben moeten betalen. Hiervan zou voor een bedrag van 141.755 euro aan boetes nog niet zijn betaald. Van ongeveer een kwart van deze boetes is de uiterste betaaltermijn overigens nog niet verstreken. Het gemiddelde boetebedrag lag in vorig jaar op 71 euro.

De CDA-Kamerleden willen ook weten of de ministers bereid zijn de tien organisaties aan te schrijven en ze te verzoeken hun boetes te betalen. Daarnaast vragen ze welke acties de Nederlandse regering het afgelopen jaar heeft ondernomen om het 'betaalgedrag' van buitenlandse diplomaten in Nederland te verbeteren. Verder vragen ze zich af of Nederlandse diplomaten in het buitenland altijd hun boetes en verkeersboetes betalen.