Peiling Utrecht over superprovincie

anoniem_22072019025900

De provincie Utrecht gaat een peiling houden onder zo'n vierduizend inwoners over de plannen voor een fusie van Utrecht, Noord-Holland en Flevoland. De uitslag wordt meegenomen in de zienswijze op het plan die de provincie gaat indienen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Mariëtte Pennarts stelt maandag niet op voorhand tegen een fusie te zijn. "We denken mee over de beste optie voor Utrecht", aldus Pennarts in een verklaring. "De mening en wensen van onze inwoners zijn daarbij van groot belang." In het onderzoek wordt onder meer gemeten hoe belangrijk ondervraagden de 'identiteit en herkenbaarheid' van de provincie vinden.

De peiling wordt in de eerste helft van augustus uitgevoerd. In de loop van september moeten de resultaten beschikbaar zijn. Op 30 september beslissen Provinciale Staten over de zienswijze van de provincie, die uiterlijk 16 oktober moet worden ingediend.

Ook Flevoland en Noord-Holland hebben hun bedenkingen tegen het plan van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). De samenvoeging leidt volgens hem tot een jaarlijkse besparing van minimaal zeventig miljoen euro. De provincies zelf gingen eerder uit van een besparing van 12,8 miljoen euro. Het kabinet streeft uiteindelijk naar vijf landsdelen. In deze kabinetsperiode wordt echter alleen werk gemaakt van de vorming van de Noordvleugel, zoals de voorlopige naam is voor de fusieprovincie.

Uit een peiling van TNS Nipo in opdracht van de provincie Flevoland bleek begin juni dat slechts acht procent van de Flevolanders de fusie ziet zitten. Het samengaan is overigens al een jaar uitgesteld. Plasterk liet eind april weten dat het niet mogelijk is om de fusie te bewerkstelligen voor de provinciale verkiezingen van 2015, zoals eerder wel de wens was van het kabinet.