Tropisch weerscenario van kracht in Amsterdam

anoniem_22072019025900

Het stadsdeel Centrum in Amsterdam hanteert maandag een zogeheten tropisch weerscenario. Terrassen in de binnenstad mogen dan ruimer en uitgebreider worden opgesteld dan normaal, zo meldt het stadsdeel.

Horecagelegenheden met een terrasvergunning mogen op een tropische dag vanaf 10.00 uur 'uitwaaieren'. Zaken zonder vergunning mogen bij uitzondering een of twee tafeltjes buiten zetten.

Wel moeten kroegen en restaurants rekening houden dat het voetgangersverkeer niet belemmerd wordt of andere gevaarlijke situaties ontstaan. De gemeente houdt hierop naar eigen zeggen streng toezicht. De situatie wordt per dag bekeken.

Maandag worden in het hele land temperaturen boven de 30 graden verwacht. Volgens een woordvoerder van weeronline.nl kan het in de stad een stuk warmer worden. Doordat stenen en asfalt warmte opslaan, kan de temperatuur nog zo'n 4 graden stijgen. "De 32 graden die voor Utrecht wordt verwacht vandaag is bijvoorbeeld in werkelijkheid 36 graden", aldus de zegsman.

De warmte om de stad heeft ook effect in de nacht. Het blijft veel langer warm waardoor stedelingen zeker een 'plaknacht' tegemoet kunnen zien.