EU neemt stappen tegen Hezbollah

anoniem_22072019025900

De Europese Unie staat op het punt stappen te ondernemen tegen de Libanese Hezbollah-beweging. Eerder al is er door landen als Groot-Brittannië en Duitsland op aangedrongen om de militaire vleugel van de sjiitische Hezbollah officieel tot een terroristische organisatie te bestempelen. Daardoor zou automatisch een aantal EU-sancties van toepassing worden. Voor een dergelijke maatregel is evenwel de goedkeuring van alle 28 lidstaten van de EU nodig en die unanimiteit bleek er steeds niet te zijn.

Volgens een ingewijde bron in Brussel is het nu eindelijk wel zo ver. Ook de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague was maandagochtend hoopvol dat nu een unanieme beslissing zal vallen. De EU-ministers van buitenlandse zaken zijn maandag in Brussel bijeen.

Vermoedelijk heeft Hezbollahs actieve inmenging in de burgeroorlog in Syrië de EU-landen die nog twijfelden over de streep getrokken. Hezbollah heeft strijders naar Syrië gestuurd om er mee te vechten aan de zijde van het regeringsleger van president Bashar Assad.

Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle kan de betrokkenheid van Hezbollah bij de aanslag in het Bulgaarse Burgas van verleden jaar, die vijf Israëlische toeristen en een Bulgaar het leven kostte, niet zonder reactie blijven. 'De militaire vleugel van Hezbollah op de zwarte lijst zetten' is wat Westerwelle betreft de reactie die de EU dient te geven.