Tyfoon Soulik bereikt China

anoniem_22072019025900

De tyfoon Soulik is zaterdag het noorden van Taiwan gepasseerd en aangekomen in Zuidoost-China. In Taiwan viel een dode en kwamen een half miljoen huishoudens zonder stroom te zitten. Reddingsteams verwijderden honderden ontwortelde bomen van straat.

In het noorden en midden van Taiwan viel tussen de zeven- en achthonderd millimeter regen. Scholen en bedrijven sloten vrijdag in afwachting van het natuurgeweld al de deuren. Het leger werd ingeroepen voor de evacuatie van achtduizend bewoners van berggebieden.

In een buitenwijk van Taipei vond een agent de dood toen hij werd getroffen door een loszittende dakpan. Elders in Taiwan vielen zeker 21 gewonden.

Met windsnelheden van 120 kilometer per uur kwam een iets afgezwakte Soulik later zaterdag na de oversteek van de Straat van Taiwan in de Chinese provincie Fujian aan land, zei de Chinese meteorologische dienst. In Taiwan werden nog windsnelheden van meer dan 160 kilometer per uur gemeten.

Zo'n driehonderdduizend inwoners van Fujian zijn geëvacueerd, meldde persbureau Xinhua. In de kustprovincie en in het naastgelegen Zhejiang kwam het treinverkeer deels stil te liggen, werden vluchten geannuleerd en moesten vissersboten terugkeren naar de haven. Er werd gewaarschuwd voor overstromingen en modderstromen.