Gedragsverklaring vrijwilligers gratis

anoniem_22072019025900

Sportverenigingen en hobbyclubs kunnen vanaf volgend jaar gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen voor vrijwilligers. Een proef daarmee is geslaagd gebleken. Dat schrijven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut blijkt dat het gratis stellen van de gedragsverklaring voor vrijwilligers 'aantoonbaar bijdraagt aan een veilig klimaat op de sport- en hobbyclub'. Vorig najaar startte een proef met de kosteloze verklaring. Nu kost een VOG nog dertig euro.

De verklaring wordt vanaf 2014 gratis voor vrijwilligers die met minderjarigen werken. Ook vrijwilligers die met mensen met een verstandelijke beperking werken kunnen vanaf volgend jaar hun VOG vergoed krijgen. Dit najaar worden de exacte voorwaarden om een gratis gedragsverklaring te krijgen bekendgemaakt.

In Nederland doen ruim twee miljoen mensen vrijwilligerswerk met kinderen. Met de verklaring moeten vrijwilligers met verkeerde intenties worden geweerd.