Ex-kanselier hamstert mentholsigaretten

anoniem_22072019025900

De Europese Unie wil mentholsigaretten verbieden en dat is tegen het zere been van de Duitse ex-bondskanselier Helmut Schmidt. De 94-jarige Schmidt, een verstokt roker, heeft besloten drastische stappen te nemen: hij heeft tweehonderd sloffen mentholsigaretten ingeslagen met het oog op het mogelijke verbod. Dat heeft Peer Steinbrück van de sociaaldemocratische SPD dinsdag onthuld op een campagnebijeenkomst in Karlsruhe.

Schmidt staat bekend als een kettingroker die zich niet door de moderne antirookregels laat hinderen. Waar andere mensen hun rookwaar in televisiestudio's of congreshallen in de tas laten - zoals de regels in Duitsland voorschrijven - steekt Schmidt zijn mentholsigaretten overal op.

De Duitse krant Hamburger Morgenpost heeft nagerekend hoe lang Schmidt vooruit kan met zijn nieuwe voorraad tabak: als hij er dagelijks een pakje doorheen jaagt heeft de ex-kanselier genoeg mentholsigaretten om tot zijn honderdste verjaardag door te roken.

Het plan van de EU is gericht tegen sigaretten waar smaakstoffen aan zijn toegevoegd om de smaak van tabak te verhullen: dat betekent niet alleen menthol, maar ook sigaretten met een vruchtensmaakje of chocoladearoma.