Griekse gemeenteambtenaren staken nog steeds

Redactie

Gemeenteambtenaren in Griekenland hebben dinsdag voor de tweede dag op rij het werk neergelegd. De stakers protesteren hiermee tegen plannen van de regering om het aantal overheidsmedewerkers terug te dringen. Inkrimping van het ambtenarenbestand is een van de eisen van de internationale schuldeisers voor een nieuwe reeks leningen aan Griekenland. Zo'n drieduizend ambtenaren trokken dinsdag door de straten van Athene om uiting te geven aan hun ongenoegen.

Dinsdag werd het nieuwste deel van de leningen ter waarde van 6,8 miljard euro vrijgegeven. Het geld wordt echter in drie delen aan Griekenland overgemaakt - in juli, augustus en oktober - en Athene moet doorgaan met de eerder afgesproken hervormingen en bezuinigingen om het volledige bedrag daadwerkelijk te ontvangen.

Een van de afspraken is dat Griekenland voor het einde van het jaar 12.500 ambtenaren met gedwongen verlof stuurt, met de mogelijkheid ze op een later moment te ontslaan. Ze krijgen als ze met verlof zijn nog 75 procent van hun salaris uitbetaald. Als ze na acht maanden niet zijn doorgestroomd naar een andere baan bij de overheid kunnen ze ontslagen worden.

Onder de mensen wier baan op de tocht staat zijn 2200 bewakers van scholen, 3500 leden van de gemeentepolitie van Athene, die moet worden ontbonden en opgenomen in het landelijke politiekorps, ten minste tweeduizend gemeenteambtenaren, vijftienhonderd leerkrachten en medewerkers van verschillende ministeries.