Opa krijgt cel voor uit stelen sturen kleinkind

Redactie

Een 50-jarige Edenaar moet vier maanden de cel in omdat hij zijn 10-jarige kleindochter in april uit stelen stuurde. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. De man werd schuldig bevonden aan diefstal en mensenhandel, vanwege het uitbuiten van zijn kleinkind. Justitie had vijf maanden cel geëist.

De man nam in april zijn kleindochter mee naar de Albert Heijn in het Utrechtse Leersum en gaf haar opdracht spullen in een geprepareerde tas te doen, zoals te zien is op camerabeelden. Vervolgens moest het meisje zonder te betalen de winkel uitlopen.

Uit camerabeelden heeft de rechtbank afgeleid dat de opa vanaf het begin het plan heeft gehad om samen met zijn kleindochter de winkeldiefstal te plegen. De opa maakte misbruik van zijn overwicht als opa en van de kwetsbare positie van zijn kleindochter, aldus de rechtbank.

Ook het feit dat het meisje niet bij haar ouders woont, maar wordt opgevangen door de opa en oma werd door de rechtbank meegewogen. Het meisje heeft verder een laag IQ en ernstige gedragsproblemen. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij voor zijn financiële voordeel 'de geestelijke integriteit en de persoonlijke vrijheid van zijn kleindochter heeft geschonden'.

De straf voor de opa viel lager uit dan geëist, omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de man schuldig is aan witwassen. Bij zijn aanhouding had de man 11.250 euro aan contant geld op zak. Het OM vertrouwde dit niet, maar voor een veroordeling is te weinig bewijs, concludeerde de rechtbank.