'Bescherm scholen tegen moslimextremisten'

anoniem_22072019025900

De Nigeriaanse regering moet stappen nemen om aanvallen op scholen te voorkomen en daarmee de levens van kinderen en hun recht op onderwijs te beschermen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag gezegd. Een aanval van islamitische opstandelingen op een kostschool in het noordoosten van Nigeria kostte zaterdag aan 29 kinderen en een docent het leven.

Alle middelbare scholen in de noordoostelijke deelstaat Yobe zijn na de aanval van zaterdag tot nader order gesloten. De opstandelingen richtten niet alleen een bloedbad aan, ze staken ook gebouwen van de school in brand.

"Het beschermen van kinderlevens is het allerbelangrijkste en de Nigeriaanse regering heeft de plicht om ervoor te zorgen dat de onderwijssector niet verder wordt bedreigd door het doden en intimideren van kinderen en leerkrachten en het verwoesten van schoolgebouwen", zegt Lucy Freeman van de Afrika-tak van Amnesty. "Zulke aanvallen zijn een schending van het recht op leven en ondermijnen het recht op onderwijs van duizenden kinderen in Noord-Nigeria. Ze moeten onmiddellijk ophouden."

Het is nog onduidelijk wie de school heeft aangevallen, maar dergelijke acties waren in het verleden vaak het werk van de radicaalislamitische sekte Boko Haram. Sinds januari zijn alleen al in de deelstaat Borno, die grenst aan Yobe, zo'n dertig scholen in brand gestoken, beschadigd of verwoest door vermoedelijke strijders van Boko Haram. Soms worden leerkrachten vermoord waar de kinderen bij zijn, maar in andere gevallen zijn dus ook de leerlingen het doelwit. Veel scholen hebben de deuren gesloten naar aanleiding van de aanvallen.

Amnesty roept Nigeria op alles in het werk te stellen om de daders van deze aanvallen op te sporen. "De Nigeriaanse autoriteiten moeten deze aanvallen onderzoeken en de daders voor het gerecht brengen, zonder naar de doodstraf te grijpen."