AEX opent met winst

Redactie

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen hoger. De stemming werd gesteund door een positief begin van het kwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten, dat werd afgetrapt door aluminiumconcern Alcoa.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,8 procent hoger op 360,08 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 544,53 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,1 procent.

Verzekeraar Aegon was de grootste stijger in de AEX met een winst van 1,8 procent. Vastgoedbedrijf Corio won 1,5 procent na een adviesverhoging door de Zwitserse bank UBS. Grootste daler in de AEX was chipmachinemaker ASML met een min van 1 procent.

Shell klom 0,8 procent nadat het olie- en gasconcern had aangegeven dat Ben van Beurden per januari 2014 de nieuwe topman wordt. Hij volgt de ZwitserPeterVoser op, die zijn vertrek eerder dit jaar bekendmaakte.

In de MidKap waren geen dalers te bekennen. Baggeraar Boskalis stond bovenaan met een plus van 2,5 procent. Verzekeraar Delta Lloyd entankopslagbedrijfVopak volgden met winsten van 2 procent.

Bij de kleinere fondsen steeg RoodMicrotec ruim 1 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie heeft zijn omzet in het tweede kwartaal zien aantrekken. Door een zwak eerste kwartaal kwamen de opbrengsten in het eerste halfjaar wel 3 procent lager uit dan een jaar eerder. Het bedrijf verwacht dat de markt in de tweede helft van 2013 en de periode daarna verder aantrekt en rekent erop dat zijn omzet daardoor ook zal groeien.

De euro was 1,2885 dollar waard, tegen 1,2862 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 103,20 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 107,30 dollar.

AEX opent met winst
AEX opent met winst (Foto: ANP)