Geen renners gespietst bij stierenrennen Pamplona

Redactie

In het Spaanse Pamplona zijn dinsdag opnieuw duizenden waaghalzen voor zes vechtstieren uitgerend. Ze kwamen er vrijwel zonder kleerscheuren vanaf. Slechts twee mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld. Zij hadden kneuzingen opgelopen.

Het was de derde dag van de stierenrennen het San Fermin-festival. De stierenrennen door de straatjes van de oude binnenstad van Pamplona vormen onderdeel van het San Ferminfestival dat al sinds1591 bestaat. Elk jaar vallen bij de rennen tientallen gewonden. Het laatste dodelijke slachtoffer viel vier jaar geleden.

Iedere zomer worden in totaal acht stierenrennen -encierros- gehouden. Het eeuwenoude stadsfeest in Pamplona werd wereldwijd bekend door Ernest Hemingway, die in En De Zon Gaat Op van 1926 de stierenrennen beschreef.

Tijdens de encierros rennen vele duizenden sensatiebeluste mannen en een paar vrouwen een stukje mee met de gemiddeld zevenhonderd kilo zware stieren, op hun weg van de kraal naar de arena, waar de dieren een gewisse dood tegemoet gaan in een al bij voorbaat verloren strijd tegen de toreador. De stieren lopen de achthonderd meter gewoonlijk in twee tot drie minuten, een tempo dat geen van de renners normaal gesproken kan bijbenen.