[Tour] Sprinters krijgen weer kans in Bretagne

Olga Kroeders

Na een rustdag staat vandaag de tiende etappe in de Tour de France op het programma. Voor de sprinters betekent dat na een aantal dagen afzien in de bergen dat zij weer een kans krijgen. De 197 kilometer lange rit voert van Saint-Gildas-des Bois net ten zuiden van Bretagne naar het noorden van die streek. De finishlijn ligt in Saint-Malo.

Voor vluchters is de etappe niet gemaakt. Er is onderweg nauwelijks hoogteverschil. Het dak van de etappe ligt op slechts 161 meter. De enige klim van de dag, de Côte de Dinan van de vierde categorie, is 74 meter hoog. De puist staat 55 kilometer voor de finish op het programma. Een kleine vijftien kilometer eerder wordt er in Le Hinglé gesprint voor punten voor de groene trui.

De laatste dertig kilometer van de rit kunnen nog verraderlijk zijn omdat het parcours dan langs de kust loopt en de wind een rol kan spelen. Eerst koerst het peloton tien kilometer naar het noorden, dan twintig kilometer naar het westen. De laatste kilometers kennen evenwel geen moeilijke bochten waardoor de sprintersploegen geen problemen moeten kennen om hun snelle mannen in kansrijke positie af te zetten.