Bijna helft Polen wil in Nederland blijven

Redactie

Van de Polen die pas naar Nederland zijn verhuisd, is 45 procent van plan hier te blijven. Van de groep recentelijk gemigreerde Bulgaren geldt dit voor een kwart. Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag in een publicatie over het leven van Polen en Bulgaren die korter dan anderhalf jaar in Nederland zijn.

Vooral Polen en Bulgaren met een gezin zijn niet van plan terug te keren naar hun thuisland. Van de pas gemigreerde Polen heeft ongeveer de helft een partner of ook kinderen, onder de recent binnengekomen Bulgaren is dit een derde. Binnen de Bulgaarse groep zijn het met name laagopgeleiden die willen blijven. Van de Bulgaren geeft 66 procent aan dat hun leefsituatie na de migratie er beter op is geworden. Van de Polen is dit 39 procent.

Op 1 januari van dit jaar stonden 111.000 Polen en 21.000 Bulgaren in het bevolkingsregister ingeschreven. Niet iedereen schrijft zich echter in, benadrukken de onderzoekers. Van de recent gemigreerde Polen heeft 84 procent een baan. Van de groep Bulgaren is dit iets meer dan de helft. Beide groepen doen vooral laag gewaardeerd werk in de bouw, industrie, land- en tuinbouw en schoonmaak.

Opvallend is het grote aandeel Polen dat zich gediscrimineerd voelt. Veertig procent denkt dat de eigen groep in Nederland wordt gediscrimineerd, achttien procent zegt zelf al eens slachtoffer te zijn geworden. Van de Bulgaren voelt elf procent zich gediscrimineerd. Het SCP ondervroeg voor het onderzoek achthonderd Polen en vierhonderd Bulgaren die niet langer dan anderhalf jaar stonden ingeschreven in het Nederlands bevolkingsregister. Sinds de uitbreiding van de Europese Unie zijn steeds meer Polen en Bulgaren naar Nederland gekomen, maar volgens het SCP is er nog relatief weinig kennis over hun leefsituatie in Nederland.