Abu Qatada na uitzetting in Jordanië aangeklaagd

Redactie

De autoriteiten in Jordanië hebben de door Groot-Brittannië uitgezette radicaalislamitische geestelijke Abu Qatada zondag direct na zijn aankomst aan een verhoor onderworpen en hem vervolgens aangeklaagd wegens terroristische activiteiten.

De autoriteiten verdenken hem van betrokkenheid bij een verijdelde aanslag op de Amerikaanse school in Amman 1999 en plannen voor aanslagen op Israëlische en Amerikaanse toeristen en westerse diplomaten in 2000. Abu Qatada is daar jaren geleden bij verstek tot levenslang voor veroordeeld, maar nu hij terug is in Jordanië krijgt hij een nieuw proces.

De advocaat van Abu Qatada verklaarde dat zijn cliënt zichzelf onschuldig acht en de aanklachten tegen hem verwerpt. Volgens een van de aanklagers is de voorlopige hechtenis van Abu Qatada met vijftien dagen verlengd.

De Britten wilden al meer dan tien jaar af van Abu Qatada, die wordt omschreven als sleutelfiguur van Al-Qaida in Europa. Zijn uitzetting werd mogelijk nadat Groot-Brittannië en Jordanië een verdrag hadden geratificeerd dat moet voorkomen dat bewijs dat verkregen is door middel van marteling kan worden gebruikt in een rechtszaak. Daarmee werd tegemoetgekomen aan bezwaren van Britse en Europese rechters, die pogingen om de man uit te zetten eerder verboden.

De uitzetting van de 53-jarige Abu Qatada, die eigenlijk Omar Mahmoud Mohammed Othman heet, werd zondagochtend vroeg bekendgemaakt door de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May. Het ministerie zette een foto op Twitter waarop te zien was dat Abu Qatada een vliegtuigtrap op liep.