Fraude Nederlands geld aan Srebrenica

static

De burgemeester van Srebrenica betwijfelt of tientallen miljoenen euro's Nederlandse hulp goed zijn besteed. Dat zegt hij zondagavond in KRO Brandpunt. Burgemeester Camil Durakovic verwijt dat de hulporganisaties waarmee Nederland samenwerkt nauwelijks resultaten kunnen laten zien.

Internationale hulporganisaties zouden langs elkaar heen werken en te hoge overheadkosten hebben. Ook zijn er verdenkingen van corruptie.

Nederland heeft sinds de val van Srebrenica 120 miljoen euro hulp gegeven. Een gedeelte van het geld is besteed aan de identificatie van slachtoffers. Over de besteding van dat geld zijn geen twijfels. Wel over de tientallen miljoenen euro's die werden uitgegeven aan wederopbouw, verzoening en economische ontwikkeling.

De Nederlandse ambassadeur in Sarajevo weigert in Brandpunt over het mislukken van Nederlandse hulp te spreken. Wel geeft hij toe dat het moeilijk werken is in Bosnië. In de jaarverslagen van de ambassade over 2010, 2011 en 2012 wordt over 'verloren jaren voor Bosnië' gesproken.