Roemer wil einde sociaal akkoord

anoniem_22072019025900

Emile Roemer roept werknemers en werkgevers op het sociaal akkoord op te zeggen als het kabinet volgend jaar zes miljard euro gaat bezuinigen. "Ze zouden geen knip voor de neus waard zijn als ze daar hun handtekening onder zouden zetten", zo zegt de SP-leider in een vraaggesprek met nu.nl.

In het in april gesloten sociaal akkoord spraken vakbonden en werkgevers met het kabinet af dat meer dan vier miljard euro aan bezuinigingen de ijskast in zouden gaan. Door de tegenvallende economie ziet het kabinet zich nu gedwongen tot nog meer bezuinigingen.

Roemer zelf vindt dat er volgend jaar niet bezuinigd hoeft te worden. "Nul", noemt hij als hem wordt gevraagd om een aanvaardbaar bedrag, ook al zijn de aanvullende miljardenbezuinigingen nodig om aan de Europese begrotingsafspraken te voldoen. Met het pleidooi voor strengere regels heeft Nederland zich volgens de socialist in de eigen voet geschoten.

De SP-leider zou maatregelen van het kabinet willen terugdraaien. "Er zijn tal van bezuinigingen aangekondigd voor mensen onder het sociaal minimum. Dat vind ik onaanvaardbaar. Bijvoorbeeld de herkeuring van mensen in de Wajong."

Het kabinet gaat zes miljard bezuinigen op dwingend advies van de Europese begrotingscommissaris Olli Rehn. Roemer wil niet ingaan op de vraag wat hij tegen Rehn zou zeggen als hij zelf premier was. "Ik ben geen premier, dus Rehn komt niet bij mij." Volgens hem kijkt het kabinet van VVD en PvdA niet naar wat nodig is om de economie vlot te trekken en het vertrouwen te herstellen.