Minder nepmedicijnen onderschept

anoniem_22072019025900

Vorig jaar zijn er veel minder imitatiemedicijnen onderschept dan in het jaar daarvoor. Die daling bedraagt maar liefst 31 procent. Werden er in 2011 nog 2202 zendingen onderschept, in 2012 was dat aantal gedaald tot 1567. De oorzaak van de daling is volgens de douane nog niet bekend.

Eind juni werden er bij een wereldwijde opsporingsactie nog ruim negentigduizend mogelijk gevaarlijke imitatiemedicijnen onderschept. Het ministerie van Financiën ziet in het succes van die actie reden om over te gaan op intensivering van de opsporing.

Bepaalde imitatiemedicijnen werken net zo goed als het oorspronkelijke middel, maar zijn veel goedkoper. Die middelen worden geweerd om de marktpositie van de farmaceutische industrie te beschermen. Andere imitatiemiddelen bevatten stoffen die de gezondheid kunnen schaden. De medicijnen die absoluut helemaal niets doen omdat ze geen werkzame stof bevatten, zoals homeopathische middelen, kunnen moeilijk tegengewerkt worden. Het patenteren van water is namelijk zelfs voor de farmaceutische industrie een onmogelijke opgave.