Hele weekend nauwelijks treinen rond Schiphol

Redactie

Rond Schiphol rijden het hele weekeinde vrijwel geen treinen. De stremming duurt tot maandagochtend en wordt veroorzaakt door geplande werkzaamheden. De luchthaven adviseert reizigers om extra reistijd in te calculeren, meldde een woordvoerder vrijdag.

Tussen Schiphol en verschillende stations in Amsterdam rijden geen treinen. Er worden bussen ingezet. Ook de nachttreinen en de Thalys stoppen niet op Schiphol. Alleen tussen Schiphol en Leiden rijden nog treinen.

De vertraging kan oplopen tot een uur. Op Sloterdijk en de luchthaven worden kruiers ingezet om reizigers te helpen met het dragen van hun bagage.

De werkzaamheden zorgen ook voor overlast op de weg. Op de A4 van Amsterdam naar Schiphol worden de rijstroken versmald en wordt de maximumsnelheid verlaagd. Een woordvoerder van de ANWB verwacht hier geen files, maar adviseert reizigers wel op tijd te vertrekken. "Mogelijk sta je op het terrein van Schiphol zelf wel stil."

Prorail werkt aan het spoor om de verbinding tussen de luchthaven en Lelystad te verbeteren. Dit weekend worden veertien betonnen steunpunten voor nieuwe viaducten geplaatst, direct naast het spoor en in de middenberm van de A4. Ook in de weekenden van 7 en 8 september en 7 en 8 december is Schiphol per trein daardoor lastig bereikbaar.

De planning van de werkzaamheden is volgens Prorail afgestemd met Schiphol. Toch noemde een woordvoerder van de luchthaven het 'niet handig' dat in een druk weekend aan het spoor wordt gewerkt. Na de zomer wil Schiphol dan ook in overleg hierover.