Burgemeester Waalre discrimineerde niet

Redactie

Burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre heeft zich met uitlatingen in de media niet schuldig gemaakt aan discriminatie van kampbewoners. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam bepaald. Bewoners van het woonwagenkamp in Waalre deden in het najaar aangifte tegen de burgemeester wegens belediging.

De Wijkserslooth liet in oktober aan De Telegraaf weten dat wat hem betreft woonwagenkampen, die hij 'vrijplaatsen noemde', strenger moeten worden aangepakt. Ook zei hij voor het langzaam uitsterven van de woonwagenkampen te zijn.

Het OM oordeelde echter dat geen sprake is van discriminatie omdat woonwagenbewoners niet vallen onder een ras of geloofsovertuiging. Daarnaast was de inhoud van de uitspraken van de burgemeester evenmin discriminerend, aldus het OM, dat het oordeel al in april velde.

De relatie tussen De Wijkerslooth en de woonwagenbewoners verloopt al langer stroef. Na de aanslag op het gemeentehuis van Waalre een jaar geleden wezen inwoners en media naar bewoners van het kamp omdat de burgemeester kort daarvoor een aanvaring met hen zou hebben gehad over de plannen van de gemeente met het kamp. De burgemeester keurde de verwijzingen naar het kamp echter af.