Iraanse filmmaker Panahi wordt lid Academy

Muis006

De Iraanse filmmaker Jafar Panahi heeft de uitnodiging van de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts and Sciences geaccepteerd. Hij wordt hiermee lid van de organisatie die mag stemmen over de Oscars. Het werd Panahi onlangs door de Iraanse autoriteiten verboden om de komende twintig jaar films te maken of Iran te verlaten. Hij was een van de 276 filmmakers die dit jaar werden uitgenodigd lid te worden van de Academy.

Panahi's films werden door de Iraanse overheid bestempeld als propaganda tegen het regime en zijn handelen zou de nationale veiligheid in het geding hebben gebracht. De 52-jarige filmmaker is vooral bekend van The White Balloon en The Circle.

De Amerikaanse filmmaker en polemist Michael Moore publiceerde de reactie van Panahi op zijn website. Daarin schrijft de Iraniër zeer vereerd te zijn met de uitnodiging en deze met grote trots te accepteren. "Als ik de komende twintig jaar zelf geen films meer kan maken, ben ik in iedere geval in de gelegenheid mijn liefde voor films maken te delen", schreef Panahi.

Ondanks alles weet Panahi zijn films toch aan het internationale publiek te tonen. Zo wist hij in 2011 zijn film This Is Not a Film naar het filmfestival van Cannes te smokkelen via een flashdisc in een cake. Vorig jaar wist hij zijn film Closed Curtain heimelijk Berlijn binnen te krijgen, waar het tijdens de Berlinale de prijs voor beste scenario won. "Wij denken dat de organisatoren van het Berlijnse festival hun gedrag moeten aanpassen", liet de Iraanse overheid toen weten.