[Tour] Sagan heer en meester

Olga Kroeders

De zevende etappe in de Tour de France, van Montpellier naar Albi over 205,5 kilometer, is gewonnen door Peter Sagan. De Slowaak was de snelste in de massasprint. Blel Kadri is de nieuwe drager van de bolletjestrui.

Voigt en Kadri gingen op avontuur en kregen de zegen van het peloton. Ze bouwden een maximale voorsprong van een kleine zeven minuten op. Daarna begon het verschil terug te lopen. Na 80 kilometer koersen kwam de eerste col van de dag, de Col des 13 Vents van de derde categorie. Kadri kwam daar als eerste boven.

Niet lang na de afdaling volgde alweer de volgende berg,  de Col de la Croix de Mounis, de klim van de 2de categorie. Voigt en Kadri hadden aan de voet nog een voorsprong van iets meer dan drie minuten. Bij de beklimming viel het peloton uiteen mede door het werk van Cannondale, de ploeg van Sagan. Kadri was wederom als eerste boven voor Voigt. Het peloton volgde op twee minuten. Zo'n 96 kilometer voor de streep werden Voigt en Kadri door het peloton teruggepakt.

Zo'n 65 kilometer voor de meet waren het Bakelants, Oroz en Gautier die uit het peloton demarreerden. Ze kregen echter niet meer dan een minuut. Achter het peloton was er nog een groep met onder meer Cavendish en Greipel die op ruim zes minuten van het peloton reed. Zij slaagden er niet meer in om zich bij het peloton te voegen. De drie koplopers hielden lang stand, maar een kleine drie kilometer voor de finish was het einde oefening.

De sprinters werden vervolgens door hun ploegen in stelling gebracht. In de eindsprint was het Sagan die Degenkolb voorbleef.

Uitslag zevende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Peter Sagan CAN SLW 4.54:12
2 John Degenkolb ARG DUI z.t.
3 Daniele Bennati SAX ITA z.t.
4 Michal Kwiatkowski OME POL z.t.
5 Edvald Boasson Hagen SKT NOO z.t.
6 Francesco Gavazzi AST ITA z.t.
7 Yony Gallopin RSH FRA z.t.
8 Arthur Vichot FDJ FRA z.t.
9 Manuele Mori LAM ITA z.t.
10 Sylvain Chavanel OME FRA z.t.