GroenLinkser sjoemelde met fractievergoeding

Redactie

Een voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in Emmen heeft de fractievergoeding die de partij kreeg besteed aan verkiezingsactiviteiten en andere zaken waar de vergoeding niet voor is bedoeld. Dat blijkt uit een controle, meldt de gemeente vrijdag. Bij elkaar gaat het om ongeveer elfduizend euro, die de politicus moet terugbetalen.

De accountant van de gemeente concludeerde uit een onderzoek dat de partij tussen 2010 en februari vorig jaar onrechtmatige uitgaven heeft gedaan. Zo ontbreken bij sommige uitgaven bewijsstukken en verklaringen, zijn uitgaven niet onderbouwd en is geld besteed aan verkiezingen.

De uitgaven vallen onder de verantwoording van de toenmalige fractievoorzitter, Jan Dijkgraaf. Dijkgraaf heeft volgens de gemeente aangegeven bereid te zijn het geld terug te betalen.

Het is niet de eerste keer dat Dijkgraaf in verband wordt gebracht met onrechtmatige uitgaven. In februari vorig jaar trad Dijkgraaf af als fractievoorzitter wegens 'persoonlijke omstandigheden'. Een maand later schreef het Dagblad van het Noorden dat hij wordt verdacht van fraude in zijn functie als penningmeester van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden. In de zomer van 2011 beëindigde hij die functie. De vereniging miste daarna een aanzienlijk bedrag en deed aangifte.