'Helft corporaties negeert afspraken isolatie'

Redactie

Woningcorporaties stellen energiebesparende investeringen massaal uit of zelfs af, waardoor de helft zich niet aan afspraken dreigt te houden. Dat concludeert de Woonbond uit een inventarisatie. Voor huurders betekent dit dat ze geen energiezuinige woning en hogere woonlasten krijgen, waarschuwt de Woonbond vrijdag.

Met de woningcorporaties was afgesproken dat de huurwoningen in 2020 gemiddeld energielabel B hebben. Dat ze niet meer investeren, komt volgens de Woonbond door de verhuurdersheffing die het kabinet jaarlijks 1,7 miljard euro moet opleveren.

Slechts veertien van de 52 ondervraagde corporaties verwachten de doelstelling te halen. Veertig procent verwacht dat het niet lukt om gemiddeld op energielabel B uit te komen. De rest durft dit nog niet te zeggen. Omgerekend in woningaantallen een meerderheid van 54 procent niet op energielabel B uitkomen.

De Woonbond en de koepel van woningcorporaties Aedes vinden dat de verhuurdersheffing moet worden vervangen door een investeringsplicht in onder meer energiebesparing.

"Woningcorporaties investeren graag in energiebesparing", schrijft Aedes-voorzitter Marc Calon in een verklaring. "Maar ze kunnen niet anders dan er in hun planning rekening mee houden dat ze de verhuurdersheffing moeten betalen." Calon wijst erop dat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) 'ondanks alle consequenties' vasthoudt aan zijn plannen.