PvdA trapt op rem inzet particuliere beveiligers

Redactie

Regeringspartij PvdA is nog niet toe aan de inzet van private beveiligers om koopvaardijschepen tegen piraten te beschermen. Dat bleek donderdag tijdens een debat met minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) over de kwestie. Volgens Sultan Günal-Gezer (PvdA) loopt het kabinet veel te hard van stapel.

"Daarmee worden belangrijke stappen overgeslagen", zei Günal-Gezer over het plan om onder voorwaarden huurlingen toe te staan op de schepen. "Voor mijn fractie gaat zorgvuldigheid boven snelheid." Dat het geweldsmonopolie bij de overheid ligt, noemde zij een 'zeer belangrijk principe' dat niet al te makkelijk uit handen moet worden gegeven.

De PvdA'er is er nog niet van overtuigd dat de inzet van militaire beveiligingsteams zijn grenzen heeft bereikt. Alleen als dat het geval is, wil zij praten over alternatieven. Ook het CDA was kritisch. Raymond Knops (CDA) vroeg zich af of het kabinet niet als een 'blind paard' richting particuliere beveiliging galoppeert. De CDA'er gaat daarom nog niet akkoord met de inzet van private beveiligers.

Ook D66 en de SP kunnen nog niet instemmen met de inzet van gewapende beveiligers. De VVD en PVV steunen de bewindsvrouw wel onomwonden. Zowel Ronald Vuijk (VVD) als Raymond de Roon (PVV) drong erop aan snel met regelgeving te komen.

Voor Hennis zijn de grenzen van de inzet van militaire beveiligers wel bereikt. Ze benadrukte dat het uitgangspunt is dat de schepen worden beveiligd door militaire teams; particuliere beveiligers blijven de uitzondering. Er is geen sprake van een koerswijziging, stelde zij. Bovendien krijgt de Kamer alle gelegenheid om zich te bemoeien met de voorwaarden waaronder de gewapende huurlingen kunnen worden ingezet.

Het kabinet besloot in april om gewapende particuliere beveiligers toe te staan om koopvaardijschepen voor de kust van Somalië te beschermen tegen piraten. Tot nu toe kan dat niet, omdat het geweldsmonopolie bij de overheid ligt. Daarop klonk veel kritiek, met name van de reders. De inzet van militaire beveiligers zou niet in alle gevallen een oplossing bieden.