Benno L. overweegt kort geding om woonplaats

Redactie

De voor misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L. overweegt juridische stappen tegen drie gemeenten. Onder meer de gemeente Kerkrade kan een kort geding verwachten. Dat meldt voorzitter Pieter Vleeming van de Bond van Wetsovertreders, die opkomt voor (ex-)gedetineerden en de zaak namens L. aanspant.

Benno L. woont momenteel in een aanleunwoning van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray, maar wil zo snel mogelijk op zichzelf wonen. L. kwam officieel begin vorige maand op vrije voeten nadat hij twee derde van zijn straf uit had gezeten.

De drie gemeenten waartegen L. het kort geding overweegt hebben zich alle drie kritisch uitgelaten over zijn komst. De zwemleraar hoopt met de juridische stappen af te dwingen om zich zo snel mogelijk in een van de gemeenten te vestigen.

Ook het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich bezighoudt met de voorwaardelijke invrijheidstelling, de Centrale Voorziening Voorwaardelijke Invrijheidsstelling, wil Benno L. een kort geding aanspannen. Dit onderdeel zou er volgens L. onterecht voor zorgen dat hij langer in de tbs-kliniek moet blijven, terwijl daar wettelijk geen grondslag voor is, legt Vleeming uit.

L. werd in 2009 gearresteerd voor het jarenlang misbruiken van tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes. De zwemleraar werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel.