Van Rijn tegen werklozen in thuiszorg

Redactie

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) ziet geen heil in het plan om werklozen of vrijwilligers in te zetten in de thuiszorg. Mensen die zorg nodig hebben moeten volgens hem kunnen blijven rekenen op goede ondersteuning. Dat schrijft Van Rijn donderdag aan de Tweede Kamer. Daarmee neemt hij afstand van uitspraken van de Deventerse wethouder Margriet de Jager.

"Het door de wethouder geschetste beeld is nadrukkelijk niet in overeenstemming met mijn visie die ik heb neergelegd in de brief over de hervorming van de langdurige zorg", schrijft Van Rijn.

Persoonlijke verzorging moet, ook wanneer de gemeenten in 2015 verantwoordelijk worden voor een deel van de zorg, in handen blijven van professionals. Het werk laten uitvoeren door werklozen past daar niet bij, vindt Van Rijn.

De Jager deed haar uitspraken dinsdag in Nieuwsuur. Die leidden tot veel ophef. Ze nam haar uitspraken terug en bood excuses aan. De wethouder van lokale partij Deventer Belang overleefde woensdag in de gemeenteraad een motie van wantrouwen.